Monday, December 27, 2010

Mimpi cuma mainan tidur sahaja.

Posted by aisHa 'S' at 12/27/2010 11:40:00 AM 0 comments

26 disember 2010 jam 10.35pagi.
aku baru bangkit dari mimpi yang sedih.Dalam mimpi tu ada kenduri dekat rumah aku. Ramai saudara mara yang datang termasuk la si dia (ex-bf) yang aku gelarkan sebagai A. Dalam mimpi itu,A merupakan sepupu aku dan A datang bersama kekasih hatinya iaitu si D. Si D ni ialah awek A sekarang di dunia realiti. Dan berani sungguh dia datang ke rumah aku.???

Berbalik kepada mimpi itu,kawan baik aku sue ada bersama untuk kenduri ni,tengah buat kerja kat dapur,tiba-tiba aku dapat mesej dari si D ni kononnya bertanyakan khabar aku. Aku cuma reply ada apa ni..? Then lambat-lambat D reply mesej akui,konon aku ni macam tunggu-tunggu je mesej dari dia.Haish memang tak boleh blah..

Dipendekkan cerita,rupanya-rupanya kenduri dekat rumah aku tu ialah kenduri pertunangann aku,nenek aku yang buat keputusan ni. Beliau tunangkan aku dengan siapa pun aku tak tahu, memang aku tak nampak langsung muka tunang aku tu. Lepas majlis tamat, aku menangis sebab kena tunang secara paksa,so aku tak puas hati, aku tarik si D yang ada kat dapur masuk bilik. Dan si A juga kebetulan berada di bilik tu. Aku tampar muka si D sampai dia terbaring atas katil. Masa tu si A sedang bergayut dan dia cuma melihat, kemudian A berkata kepada aku "Ko dah tak boleh buat apa dah..." Kiranya di sini, aku dah tak boleh kembali pada A sebab aku dah bertunang dengan orang lain. Si D ni pula masa aku tampar dia dan tanya kenapa dia buat aku macam tu, D cuma berkata "Sebab aku benci ko!!!,Aku jeles tengok tengok ko dengan A selama ni.A hak aku.!!". Aku terus tampar dan pukul dia sepuas hati ku. Dengar saja si D cakap macam tu, A terus tampar si D. A cakap kat D, "Aku sayang dia and bla-bla-bla (tak ingat dialog A apa,yang pastinya A pertahankan aku)". Dalam mimpi tu, A sebenarnya sayangkan aku.Tapi tak tahu kenapa dia tak pilih aku untuk couple,sebab aku sepupu dia ke..?) Lepas dengar A cakap macam tu,aku menangis semahunya, sebab aku tak sangka A sebenarnya sayangkan aku,tetapi dia memilih D. Lepas tu aku tersedar dari mimpi, dada aku panas je,darah membuak-buak je rasa,macam nak pukul orang..Terus aku mesej si A dan bagitau yang aku mimpi tentang "Aku,Kamu dan Dia"(but no reply from him).Kenapa aku mimpi macam ni.?Uwaa...Orang kata mimpi ni maksudnya selalu terbalik. Hurm....

Friday, December 3, 2010

Bestfriend bermaksud..?

Posted by aisHa 'S' at 12/03/2010 01:40:00 AM 5 comments
Bila seorang lelaki atau lebih tepat lagi bekas kekasih kata dia anggap kita sebagai "best friend" dia apa maksudnya disitu..? Kalau sebelum ni, masa dia baru couple dengan another girl, dia kata, "Aku anggap ko kawan je..." So aku lepaskan dia dengan pilihannya itu berbahagia tanpa gangguan dari aku lagi. Tapi,lepas sebulan menyepi,tiba-tiba dia muncul kembali dan katanya dia anggap sebagai bestfriend pula.? Apa maksudnya di situ.? Apa pengertian 'bestfriend' pada seorang lelaki.??? Sangat bermakna or atau langsung tiada makna.?


My best buddy...Haha..





p/s : For me, U are my Bestfriend, My Love, My Enemy. Orang yang buat aku selalu menangis, buat aku mejadi kuat dalam kesakitan, buat aku menjadi sakit hati, buat aku hilang arah dan juga buat aku tersenyum... ^__^.. Warghhh..

Wednesday, December 1, 2010

Sambung menyambung.

Posted by aisHa 'S' at 12/01/2010 11:54:00 PM 3 comments
Sahabat yang banyak berkongsi cerita tentang si dia kepadaku
Ku rindu disayangi...sepenuh hati,..Sedalam Cintaku...Setulus hatiku..
Ku ingin di miliki kekasih hati,tanpa air mata..Tanpa kesalahan.......

Sedang melayan lagu ini sambil menghilangkn bosan. Sekarang aku masih lagi merempat dekat hostel. Oleh kerana rumah sewa tak dapat masuk lagi, so terpaksa la merempat dulu. Sekarang aku dah start kerja part time. Kerja pertama dalam hidup aku. ^__^. Sebelum ni aku tak pernah merasa pengalaman bekerja lagi, pengalaman praktikal ada la. So bila da kerja ni,aku jadi sangat berkira soal duit. Terutama bab gaji kena potong ni. Masuk lewat sikit da kena potong.. Wooo sadis sangat rasa. Hehe. Tapi bab makan, top up or lain-lain tak fikir panjang pula.

InsyaAllah awal januari 2011 nanti aku akan menyambung pengajian aku kembali. Setelah berjuang dan berperang dengan diploma selama 3tahun, aku akan meneruskan ke peringkat degree pula. InsyaAllah. Keptusuan di ambil secara drastik setelah my daddy call. Beliau menyarankan agar aku meneruskan pengajian. Jadi aku tanpa banyak soal bersetuju aja. Lagipun kerja yang aku apply pun tak call untuk di interview pun lagi. Asihk..Mulanya aku fikir nak buat degree secara part time,tapi bila fikir panjang sikit,macam tak mampu je. So baik full time je la.Soal kerja nanti baru fikir. Aku harap urusan untuk sambung pengajian nanti tak hadapi banyak masalah. Dalam 20hari lagi aku akan bekerja dulu, lepas tu baru fikir soal nak sambung belajar. Aku harap jalan cerita akan berubah untuk zaman degree menjadi cerita yang lebih menarik.. 3tahun buat diploma segala pahit manis yang diharungi,syukur akhirnya selesai sudah walaupun belum rasmi lagi. :D


P/s: Setelah sebulan lebih menyepi, kini dia kembali... Jiwa aku kacau kembali. Apakah cerita yang akan berlaku nanti.? Katanya, dia anggap aku sebagai bestfriend dia. Jadi apa maksudnya disitu.?

Sunday, November 21, 2010

Saat aku mencintaimu...

Posted by aisHa 'S' at 11/21/2010 01:43:00 AM 2 comments
Setelah sebulan lebih menyepi, sejak kejadian hari itu. Aku kira ini la pertama kali aku dan dia langsung tak berhubung. Sampai bila aku pun tak tahu. Tapi aku lihat banyak hikmah disebalik semua kejadian ini. Aku pun makin bebas dan tenang walaupun kadang-kadang jiwa ni sunyi sangat. Tapi tidak lagi ada rasa sakit hati dan tertipu.
Sekarang pun dah tak ada lagi mesej dari celcom yang bukan-bukan tu dan juga jumpa perkara-perkara berkaitan seperti entry lepas lagi.Haha...Kena betul dengan masanya. Memang betul kata kawan-kawan dalam komen tu,semuanya kebetulan.
Semasa dia sedang menjauh, kawan-kawan dia yang dulu aku kenal, yang dulu pernah tolong hantar aku dari dungun ke kuala terengganu mula contact aku balik. Aku pun tak sangka. Saat dia mula pergi, kawan-kawan yang terapat sokong aku. Kawan-kawan dia yang dulu pernah teman dating bersama pun masih lagi contact dengan aku dekat facebook. Kenangan semua tu. Masing-masing sibuk dengan kehidupan masing-masing. Aku pun sedang sibuk dengan urusan hidup aku. Dan aku harap aku dapat lakukan yang terbaik. :D
Dan untuk kamu, semoga berjaya. Walaupun banyak cerita tidak enak yang saya dengar tentang kamu, saya harap kamu dapat berubah satu hari nanti dan menjadi seperti kamu yang sebelum ini. Bukan kamu yang pentingkan diri seperti sekarang ni. All the BEST... Aku takkan pernah membenci kamu.

Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku.

Tuesday, November 9, 2010

How to get your Ex back.?

Posted by aisHa 'S' at 11/09/2010 12:14:00 AM 4 comments
Seperti biasa, masa aku tengah rajin-rajin buat kerja mesti ada je benda yang nak buat sentap. Aku ni dah la sensitif sikit bab-bab ni. Tapi aku tak paham la, kenapa sekarang asyik jumpa je benda-benda tak munasabah ni. Setelah sekian lama aku membuang masa dengan sia-sia untuk siapkan report, so malam ni aku nekad nak buat sampai siap. Sambil buat kerja sambil ber-fb la kan. So aku jumpa menda alah ni pula.

Ishk tak paham la aku. Celcom pun dah diam dah dari hantar mesej-mesej macam tu. Sekarang kat fb pula. Macam-macam la aku jumpa sehari dua ni.

So kepada sesiapa yang berminat dan tertarik dengan iklan di atas. Ni link website tu. The Magic of Makin Up. Aku pun tak tengok lagi video yang die letakkan tu. Baca blog tu pun gitu-gitu je. Hehe... Teruk betul penyampaian aku ni. Nanti ada masa aku tengok la.

Kadang-kadang blog aku sendiri pun suka buat aku sentap. Tadi masa buka blog keluar ayat ni dekat side bar.
Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.


Hah elok sangat la tu kan. Masa-masa macam ni juga la mutiara kata ni yang keluar. Aishk.. Y__Y

Thursday, October 28, 2010

Celcom dan Patah Hati

Posted by aisHa 'S' at 10/28/2010 03:43:00 PM 3 comments
Aku tengah leka buat-buat sibuk tiba-tiba ada satu mesej dari CELCOM. Bila buka je mesej tu, terus rasa nak marah je. Orang yang buat aku sakit hati tak kacau aku pun, tapi aku boleh meroyan bila asyik dapat mesej macam ni je dari cik Celcom. Ceit..!!!!


From : 22228
RM0.00 Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan kebahagiaan. Ikuti kisah-kisah cinta yang tidak kesampaian. Dapatkan MMS Cinta Kilat sekarang! Hantar ON CK ke 22228.


Aku BENCI CELcom... !!!! Kenapa celcom suka hantar mesej-mesej macam ni dekat aku.? Member-member aku tak dapat ke.?
Aku pelik mana dia tau yang aku dalam situasi ni.? Apakah orang-orang celcom baca mesej-mesej aku..???
Y__Y

Wednesday, October 27, 2010

Lecturer visit = Kek hari jadi.

Posted by aisHa 'S' at 10/27/2010 09:44:00 PM 1 comments
Hari ni setelah 2 kali postpone so datanglah lecturer yang telah dipertanggungjawabkan untuk melawat kami tadi. Dalam keadaan kelam kabut tu lebih kurang 10.20am leturer aku nama dia Miss Wan Hazimah sampai ke ofis. She called me and then aku dengan izhan pergi turun ke lobi untuk jemput dia. Bawa ke tingkat 20. So masuk bilik meeting pung-pang-pung-pang present. Tak sampai 30 minit 2-2 orang siap present. Tak lama pun. Present pun tak formal. Miss cuma tengok kerja cakap sikit-sikit guna software apa.Then lastly dia tanya supervisor aku dan izhan,so student kami ni macam mana, attitude,kedatangan and bla-bla-bla. Bila kena part tu aku tutup muka. Uwaa, kak zarina as my supervisor cakap la, kerja ok cumanya dari segi komunikasi tu aku kurang. Dalam skala 1-5 tu, rate aku no 3 kot. Which mean just good. Miss sendiri cakap aku ni nampak macam 'pemalu'. Sob-sob sedih aku dengar. Tapi memang betul pun. Kak zarina cakap aku perlu banyak bertanya. Sebab team lotus memang sangat busy. So aku tak boleh la nak expect diorang je yang bagi kerja, kena rajin-rajin tanya ada kerja tak untuk dibuat.Begitulah sepatutnya.

Habis cerita present. Hari ni 27 Oktober bersamaan juga dengan hari jadi supervisor kawan aku tu, Abg Sham. Yang ke 24 tettt..heheee.. So lunch time tadi kitorang seramai 7orang pergi makan dekat Kenny Rogers MJ. Kak Ida dengan abg Wan yang belanja. Izzati belanja kek. Wah seronok. 1st time aku makan kat sini. Aku jarang makan dekat fast food yang selain dari KFC, Mc D dan Pizza. Yang lain tu aku tak berapa mencuba.Hehehe...Selera aku biasa-biasa saja.
So tadi buat pertama kali join desktop team makan ramai-ramai. Nyanyi lagu birtday sambil di sambut oleh semua pelanggan yang ada kat kenny tu.Wah begitu sporting diorang ni. Bagus betul. Tak ada cerita menarik pun. Cuma ada la beberapa keping gambar kenangan. Tinggal lagi 2hari je untuk bergelar trainee di ofis. Sangat sedih. T__T


Senyuman hari ini aku harap ia berkekalan. Kegembiraan hari ini, harap tiada membuat insan lain sakit hati. Aku tidak mahu 'kegembiraan' dan 'senyuman' ini mengundang perasaan iri dan sakit hati antara insan lain. Aku juga ingin rasa bahagia.

Nota Hati : Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

Tuesday, October 26, 2010

Kalau Berpacaran

Posted by aisHa 'S' at 10/26/2010 09:36:00 PM 0 comments
Sedang aku selongkar blog ini sambil mencari template yang menarik hati tapi tak jumpa-jumpa. Telinga sedang mendengar radio. Kena pula tengah layan Lagu ini....



Mula-mula dengar lirik dia macam kelakar juga. Lepas tu macam lagu lama pulak, tapi tak pernah dengar lagi. Tengok full lirik baru aku paham. Lagu baaru rupanya. Bagus juga lagu ni.. Part yang bestnya yang ni. ;-)
Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang,
Duduk renggang-renggang bertambah sayang,
Biar malu-malu biar segan-segan,
Kerna malu itu perisai orang beriman.

Malam ni nak study sikit-sikit untuk present esok. Slide sudah siap,cuma nak tulis apa yang patut untuk cerita dekat lecturer nanti. Sempat blogwalking lagi walaupun sepatutnya dah tak ada masa untuk berlengah-lengah.


P/S : Kemelut diri. Aku hampir melakukan kesilapan besar tadi. Konon nak tunjuk prihatin. Nasib aku tak hantar mesej dekat beliau tadi.Hurm...

Jadikan hari ini lebih baik dari semalam

Posted by aisHa 'S' at 10/26/2010 11:45:00 AM 2 comments
Hari-hari terakhir di ofis, aku dah tak ada kerja, sampai aku terpaksa ikut kawan-kawan dari desktop team buat kerja. Coz nanti aku tak tahu nak tulis apa dalam buku report. Esok bersamaan hari rabu, 27 Oktober 2010 ada lecturer yang akan datang visit. Alahai.... rasa sedih pun ada juga. Gementar,gemuruh dan sewaktu dengannya jangan cakaplah. Slide pun tak siap lagi. Sebenarnya dah dua kali postpone date leturer visit ni, sebabnya lecturer aku tiba-tiba je ada meeting, lepas tu patutnya semalam la lecturer datang, tapi terpaksa postpone juga sebab supervisor kawan aku pulak tak ada kat ofis. So muktamadnya ialah esok lecturer akan datang. InsyaAllah esok memang betul-betul confirm dah.

Hari ni dekat ofis aku takde kerja lagi. Sedih sangat rasa, supervisor aku busy la, aku tak berani nak ganggu. Aku pun nak ikut kawan-kawan jumpa user,tapi tak jadi pula sebab diorang configure pc user dekat tempat diorang je. So aku pun buat-buat lah belek slide, Tambah apa yang patut. Sambil rasa bosan yang tahap gaban, aircond yang sejuk sangat then rasa mengantuk yang saja mengganggu bila aku mula buat-buat rajin. Last-last dari tadi aku asyik baca blog je. Pasal konspirasi seorang blogger. Baca komen reader-reader dan pendapat mereka. Macam-macam ragam. Aku tak ambik port untuk komen, sebab aku suka memerhati dan bloger-blogger yang terlibat tu pun aku selalu baca blog mereka.

Akhir kata untuk hari ini, aku harap rezeki aku masih lagi di tempat aku praktikal ni, aku suka untuk berada disini. "Ya Allah perkenankan doa hambamu ini. Amin..."

Monday, October 25, 2010

Kes dera

Posted by aisHa 'S' at 10/25/2010 04:11:00 PM 1 comments
Sabtu lepas, setelah agak lama aku tak balik gombak rumah mak cik aku, since jumpa kat rumah aku mase raya hari tu, aku tak jejak lagi kaki ke rumah dia. Sekarang dah habis raya dan dah nak habis intra dah baru aku jejak. Tu pun sebab mak cik aku tanya macam mana ngan barang-barang aku yang kat rumah die tu. Dia dah nak pindah rumah kat bangi pula. So sabtu lepas mak cik aku call then mak cik aku cakap, "nak tau tak, hari ni pecah satu rahsia yang selama ni, sitah(maid) dera budak-budak ni." Aku terkejut terus rasa berdebar bila dengar. Selama 6bulan ni maid tu dera cousin-cousin aku yang masih kecil. Memang tak boleh belah la. Muka baik gila, tapi hampeh betul.!! Terus aku cakap okay peang ni balik. Lepas tu mak cik aku tanya tau tak sorang patah tangan.? Oh my god, ni dah tahap melampau,tp maid tu cakap adik si mangsa yang tolak dia. Ah, ko penipu.! Lepas maghrib aku sampai gombak, tinggal maid tu berdua je ngan nak mak cik aku yang no4, baru berusia 1tahun lebih. Kesian aku tengok muka si kecil kena tinggal. Sebab mak cik aku pergi kemas rumah baru. Aku sampai rumah mak cik aku tu, buat muka biasa je, konon-konon aku ni tak tahu cerita sebenar yang dia mendera budak-budak ni. Si maid tu bercerita sakan la pasal si adik yg patah tangan tu. Dalam hati aku, macam ********* ko ni. Berlakon lembut depan aku. Then mak cik aku sampai rumah aku tengok cousin-cousin aku ni sume dah jadi pendiam, dah tak ceria. Berubah gila. Mak cik aku pun siap cakap, baru nampak muka adik(yang patah tangan) berseri-seri. Datang duduk dekat aku. Kesian sungguh. Hilang keceriaan mereka.

Lepas tu malam tadi, pak cik aku mengamuk lepas anak dia yang sulung, berumur 6tahun, cerita kat abah dia yang jumaat lepas dia tak gi sekolah. Berlakulah drama swasta semalam. Pertama kali dalam hidup aku tengok pak cik aku mengamuk macam tu. Dan maid tu pun dah mengaku yang selama ni die dera budak-budak ni. Pukul,cubit, tutup mata budak suruh tido, paksa makan and macam-macam lagi yang menyakitkan. Dan yang tak boleh blah dia sanggup cucuk mata cousin-cousin aku dengan jari sampai pecah darah. Aku tak boleh bayangkan dekat mana akal perempuan ni, kenapa menyeksa budak-budak tu macam tu. Semalam die dah minta maaf dah semua, dah sumpah segala bagai takkan buat lagi. Pak cik aku pun dah maafkan dia. Ni lah orang kata tak kenang budi, kita tolong die sebab die orang susah, sama agama, dia nak tanggung mak die yang tengah sakit dekat kemboja tu. Tapi ni yang die buat. Ceit. Tak pasal-pasal ngan aku sekali nak mengamuk semalam tengok lakonan perempuan tu selama ni. Tapi sapelah aku nak masuk campur.

Masih belum berakhir

Posted by aisHa 'S' at 10/25/2010 11:21:00 AM 2 comments
Sudah beberapa kali aku cuba untuk menulis entry baru, tapi tak jadi, sebab aku rasa semua itu tak guna. Kalau boleh aku ingin berhenti untuk bercerita tentang dia. Pernah terfikir untuk delete je blog ni, tapi aku fikir, nanti aku jadi manusia yang ketinggalan. Sudahlah facebook aku sudah tak berapa layan. Jadi mana lagi sumber nak dapat maklumat. Aku juga bukan manusia yang suka berbalas sms dengan ramai orang. Tapi aku mula buat blog dan belajar pasal blog ni pun bila dah putus dengan dia dulu. Sekarang aku dan dia mungkin tidak akan berhubung lagi. Walaupun hakikatnya aku sangat mahukan dia. Tapi atas permintaannya supaya aku tak mencari dia lagi. Okay aku turutkan. Aku tak mahu kisah yang sama berulang kembali.

Sekarang ni aku seakan-akan hilang ayat untuk berbicara dan untuk diluahkan. Aku habiskan masa dengan membaca blog orang lain. Aku buntu sangat. Sekarang aku cuma fikir untuk masa depan aku. Praktikal tinggal sampai hari jumaat ni saja lagi. Aku sangat taku untuk harungi hari selepas ini. Cerita masa depan yang aku tak pasti lagi macam mana jalan ceritanya.


++++++++++
Lepas je taip entry ni, dapat satu mesej dari no 66500.

Hi Nurul, ingin cantik terus? Ada cara ajaib. Dapatkannya disini, type on cantik hantar ke 32500

Aku rasa menyampah je, asyik dapat mesej dari celcom dan nombor yang ntah apa-apa ni. Rasa macam di perli-perli je. Belum lagi dapat mesej yang macam ni, "Anda sunyi.? type on KAWAN and bla-bla-bla." Aaaaa... T__T

Tuesday, October 12, 2010

Hati yang dilukai ada parutnya

Posted by aisHa 'S' at 10/12/2010 09:32:00 AM 0 comments
~ sekadar memfowardkan…manusia tak sempurna tapi kita boleh minimakan ketidaksempurnaan kita. Dari Allah kita datang, kepadaNya jua kita akan kembali~

Paku yang lekat di hati

Jangan suka menyakiti hati orang lain dengan kata-kata k ita ,” nasihat seorang ibu kepada anaknya.

“Saya tahu itu salah, ibu. Tapi, saya akan cepat minta maaf. Itu satu kelebihan juga, bu?” Kilas si anak.

“Tetapi perbuatan kamu itu menyakitkan hati orang, anakku,” kata ibu itu lagi.

“Saya rasa tidak, saya tidak kejam. Selepas minta maaf, segala-galanya langsai, bu.”

Si ibu berfikir. Apakah cara untuk menyedarkan anaknya daripada sifat buruk ini?

“Kalau begitu, kamu ikut cadangan ibu ini. Moga kamu akan fahami maksud ibu nanti.”

Tanpa membantah anak itu setuju.

“Begini, setiap kali kamu menyakiti hati seseorang, kamu ketuk sebilah paku ke dinding ini. Kemu dian , setelah kamu meminta maaf, kamu cabut semula paku yang kamu ketuk itu!”

“Baik, ibu.”

Beberapa bulan berlalu, mereka sama-sama menghadap dinding tersebut.

“Lihat ibu, mana ada paku yang tinggal?” Ujar si anak dengan bangga. “Semuanya telah dicabut. Memang ramai orang yang saya sakiti hati mereka, tetapi semuanya telah memaafkan saya setelah saya meminta maaf.”

“Betul kamu sudah minta maaf dan mereka telah memaafkan, tapi sedarkah kamu…?”

“Maksud ibu?”

“ Cuba kamu tengok dinding ini. Semuanya sudah tebuk, calar dan ‘berkematu’. Itulah hati-hati yang telah kamu sakiti. Walaupun kamu sudah dimaafkan, tetapi kesan perbuatan buruk itu masih berbekas di hati mereka. Hati yang dilukai ada parutnya, anakku…”

Si anak merenung dinding yang tebuk-tebuk itu. Sudah tidak indah lagi seperti asalnya. Begitukah hati-hati orang yang telah aku sakiti?

::::Meminta maaf adalah perbuatan terpuji. Tetapi berusaha agar k ita tidak terpaksa meminta maaf (maksudnya menghindarkan diri daripada menyakiti hati orang lain) jauh lebih terpuji.

Monday, October 11, 2010

kau berikan aku bahagia-kau berikan aku derita

Posted by aisHa 'S' at 10/11/2010 03:39:00 PM 1 comments
Hari ni aku bekerja sambil mendengar mp3. Mengulang lagu yang sama berulang-ulang kali. Sudah berapa kali aku pun tidak kira. Lagu berhenti berharap.

Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati
Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat
Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan

Aku pulang…
Tanpa dendam
Ku terima kekalahanku
Aku pulang…
Tanpa dendam
Ku salutkan kemenanganmu

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita
Kau tunjukan aku bahagia
Kau tunjukan aku derita
Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita.

Hari sabtu yang lepas adalah hari yang sangat tak best. Sungguh aku terkilan.Rasa tertipu. Rasa benci mula menapak. Dan selalunya bila perasaan ini muncul ia akan diiringi dengan air mata. Tapi tidak lagi pada hari itu, mata ini sudah tidak sudi lagi untuk menangis. Tidur malam aku terganggu. Fikiran tak tentu. Hati tak tenang. Persoalan yang tak terjawab. Akhirnya ahad muncul tapi di iringi air mata, hati yang menangis tak dapat dibendung lagi. Aku hamburkan saja tangisan itu, sambil mencoretkan peristiwa semalam ke dalam diari kecil hitam milikku. Dan buat pertama kali dalam diari itu ku tulis perkata.."IHY= I Hate You." Dan aku benci perempuan tu gila-gila. Dan aku agak sakit hati sebab aku memang tak pandai bergaduh dengan orang.Aku tak reti nak bercakap bahasa-bahasa kasar.Tapi apa yang boleh cakap. I hate you girl.!!!

Pukul 11malam tadi. Dapat mms dari abang aku. Dia hantar gambar anak die masuk hospital. Warded.Demam teruk,sampai muntah-muntah.Aku hampir menangis. Hati melonjak-lonjak untuk balik. Walau hanya sekadar demam. Dengan pergolakan diri yang aku alami. Aku betul-betul ingin pergi jauh. Dan kamu.Ingat ya.Kali ini bukan mudah untuk aku maafkan dan terima semua ini. Kamu memilih untuk diam.Ok..Aku mahu lihat berapa lama.

Saturday, October 9, 2010

Tiada lagi air mata

Posted by aisHa 'S' at 10/09/2010 09:13:00 PM 0 comments
Bila mata dah tak sudi nak menangis..Hati dah malu untuk sakit...Mungkin maknanya di situ jiwa kita dah berkenalan dengan sahabat sejatinya yang perlu ada dlm diri setiap insan..iaitu TABAH dan CEKAL..

Friday, October 8, 2010

Maher Zain di Maju Junction

Posted by aisHa 'S' at 10/08/2010 04:16:00 PM 0 comments
Tadi pergi makan tengah hari di MJ lagi. Sampai je dekat pintu masuk tu baca satu poster dia tulis "Maher Zain di Maju Junction Mall. Ahad [10-oktober-2010] 3.00petang". Walaweh.. Dekat giler da ni. Tapi hari ahad, confirm la aku duk hostel. So ada sape-sape yang pergi ke.? Nak follow jugak, Cik A cakap confirm penuh. Ajak cik A pergi tapi dia pulak ada test hari tu. Memang tak dapat la nak menolongnya.Uwaa...
Tadi search dekat google. Pelik pulak die pune pic. Tapi agak menarik la. Boleh tekan play button. Bila tekan play button tu keluar la google pasal "John Lennon". Maaf mungkin aku agak ketinggalan sebab tak tahu apa-apa tentang beliau. Tak sempat nak baca wiki tentang beliau coz, taip entry on the spot sebab nak kena gi jumpa user. Aku suka bile kena jumpa user.Sebab boleh tengok kerenah orang dan kerja yang enjoy. Sebab utama ialah dapat berjalan la.Tu jer.Dari hari-hari mengadap pc je.Bosan juga kan.? :p

Beringat-ingat waktu susah

Posted by aisHa 'S' at 10/08/2010 09:49:00 AM 0 comments
My new boyfriend. Curang jap ngn boyfriend lame :D
Jangan diharap guruh di langit,kilat memancar hujan tak lalu.

Pepatah di atas tiada kaitan dengan entry.
Selasa lepas aku dah dapat tahu siapa lecturer yang akan visit aku nanti. 15hb Oktober, lecturer akan datang melawat. So aku dah agak kelam kabut sebab report harian aku tak siap lagi. Lepas tu kena siapkan slide untuk presentation depan lecturer tu nanti. Memang aku jenis suka buat kerja last minute. Penyakit ni tetap xberubah-ubah walau banyak kesedaran yang dah pun aku dapat. Bila tiba masa nk buat, mesti aku tangguh dulu dan biarkan je sampailah hari esok menjelma. Sekarang ni aku tengah rasa susah. Dan kalau minta tolong dengan kawan-kawan aku rasa macam tak best je. Sebab dah bertanya pada dua orang, dan dua-dua memberikan jawapan yang sama. Yang aku rasa sebenarnya mereka sedang menipu dan tak nak membantu. Tapi aku tak ada hak untuk pertikaikan sebab itu hak dia nak bagi ke tak. Aku cuma tahu meminta.

Manusia ni memang mudah lupa. Masa susah dia akan rasa orang disekeliling tak membantu. Lepas tu die akan ingat balik kebaikan-kebaikan yang dia pernah buat dekat orang. Dan akan ungkit balik. "Dulu time ko susah cari aku, bila ko senang ko lupa aku." Tapi dalam masa yang sama kita tak sedar sebenarnya kita juga pernah menyusahkan orang. Macam biasa la, apa kebaikan yang kita buat kita ingat, apa salah yang kita buat kita harap orang lupakan. Macam tu la bila kena batang hidung sendiri. Aku pun selalu rasa macam ni, bila dah rasa terdesak sangat, bila rasa betul- betul keseorangan dan kawan-kawan takde, mula la nak pertikai dan ingat hal-hal dulu. Aku pernah baca ayat ini, "
Bila kita membantu seseorang. Jangan berharap orang yang sama akan membantu bila kita susah nanti
Means tak semestinya kita buat baik dengan orang tu, dan bila kita susah, orang tu juga yang akan tolong kita. Pernah dalam kita merasa susah tu, tiba-tiba orang yang kita tak pernah kenal atau orang yang baru saja kita kenal yang tolong kita. Tapi orang yang kita kenal yang dah hari-hari kawan tu memang tak tolong apa-apa.

Senang cerita bila kita membantu orang, jangan mengharapkan balasan. Hati kena ikhlas..Tapi bukan senang nak ikhlaskan hati tu. Bukan senang macam kita makan nasi.

Edisi peringatan untuk diri sendiri. :D

Wednesday, October 6, 2010

"Perempuan" dan "Lelaki"

Posted by aisHa 'S' at 10/06/2010 02:45:00 PM 5 comments
Hari ni lunch pergi makan dekat Maju Junction lagi.. Hampir setiap hari pergi makan kt MJ...Haha...Mingu-minggu terakhir sebagai trainee sudah mula terasa. Sangat tak best sebab kalau boleh aku tak nak semua ini berakhir. Aku suka untuk terus berada disini. Lagi 3 minggu aku akan berada disini. Hari ni aku pergi bertiga saja ke MJ, lalu depan satu kedai gunting DnT. Ada la sorang amoi seksi tengah duduk atas kerusi. Pakai skirt pendek je. Memula aku pandang muka minah tu, macam pelik je, tapi aku cuma ingatkan pelik sebab make up kot. So aku buat tak kesah jer la. Lepas je pada tu, kawan aku sama-sama trainee (Izhan) tu pun cakap, "aishah member ko.." aku cakap la, Ha'a member aku,dah lama tak jumpa.. Lepas tu izhan cakap, "Besar gila halkum member ko.." Aku toleh belakang..Aiseh man.. 'perempuan ker..? patut la 1st time tengok muka die macam pelik. Tapi tengok lama-lama macam perempuan betul pun ada.'
On the way balik ke ofis pula, baru lepas lintas jalan, then juma 2 orang awek dan seorang 'lelaki' tengah smoking sambil berjalan.Rambut pendek kaler karat. Tubuh berisi sikit. Lepas je diorang berlalu, aku pun cakap, tadi tengok perempuan berhalkum. Sekarang tengok lelaki ada breast pulak. Izhan cakap "Aku rasa nak lempang-lempang je." -Nobody Perfect.

Tetiba aku terfikir, kalau 'perempuan' tadi kahwin dengan 'lelaki' yang ni, agak-agak diorang dapat anak tak.? :D
Lepas tu, pernah tak sesiapa jumpa pasangan 'nyah' kapel ngan 'pengkid'.? Adakah dua golongan ini akan saling tertarik antara satu sama lain.?

Friday, October 1, 2010

Tragedi Oktober

Posted by aisHa 'S' at 10/01/2010 04:12:00 PM 4 comments
Hari ni dah masuk bulan oktober..bermakna lagi 29 hari je yang tinggal untuk aku bergelar sebagai seorang pelajar praktikal di sini. Agak tidak seronok kerana lepas ni akan meninggalkan ruangan pejabat ni. Sebab dah rasa sebati berada disini. Walaupun kadang-kadang rasa mengantuk dan malas gila, tapi enviroment disini tak bosan. Bila dah habis praktikal juga bermakna aku juga sudah habis belajar la.Tidak ada lagi cuti semester yang di tunggu dan juga tiada lagi elaun mara yang akan masuk RM630 setiap bulan.So tiap-tiap bulan aku nak belanja pakai apa.? Takkan nak balik kampung makan tidur dekat rumah kot. Sungguh membosankan la. Bukan aku tak suka duduk di rumah, sangat rindu untuk balik rumah, tapi aku suka life sekarang. Dapat balik bila hati dah rinduuuu.... sangat nak balik, so bila ada kat rumah tu rasa bermakna la sikit. Kalau lepas ni balik duduk rumah je tunggu dapat kerja, memang tak jadi manusia dah aku rasa. Hihi..Dan aku juga tak sanggup nak bayangkan situasi tu aku lalui setiap hari, bangun,makan tidur,esok bangun makan, tidur. Gila malas kot. Seperti mana aku pernah lalui sebelum sambung belajar kat cini dulu. Aku nak stay KL kerja kat KL.. Siapa ada kerja kosong, boleh aku pergi interview..? :D Rindu waktu belajar dan sayang untuk tinggalkan tempat praktikal ni. Nak stay sini je, boleh tak.?

Wednesday, September 29, 2010

Gila Bayang 2

Posted by aisHa 'S' at 9/29/2010 02:11:00 AM 5 comments
Sudah aku katakan sebelum ni, perempuan ni, mulut dia tidak seiring dengan hati. Masa awal-awal clash, orang tanya mane bf u.? ko leh cakap la dah mati la and bla-bla-bla.Aku tak nak la mention kat cini ayat tu, nanti takut jadi doa pula. Lepas tu ko cakap la, biarlah, malas dah nak sedih-sedih. Tapi hari ni, tak sampai pun sebulan keluarlah perasaan hati yang sebenar bahawa ko masih rindu dekat dia. Status pertama nak menunjukkan perasaan hati, "Single la sampai bila-bila"..Kawan-kawan akan great ko baik punya, "Sabarlah, saya paham perasaan tu, tak apalah kumbang bukan seekor." Ko rasa happy sebab ko fikir ko ramai kawan-kawan. Tapi mereka hanya akan cakap sekadar itu sajalah. Kawan-kawan yang real, yang betul-betul di samping masa susah senang, kadang-kadang penat dah dengar 'cerita sedih kau dan dia'. Sebab ada kawan-kawan ko yang sedang berpasangan so ada masa dia layan la juga cerita ko dan ada masa dia takde pun fikir sangat perasaan ko tu. Sebab dia tengah happy. Lain la kalo kawan ko pun nga putus cinta juga. So dia akan paham la apa yang nga rasa. Tapi selalunya tak lama, sebab kawan ko mesti akan jumpa pengganti baru. Tapi ko.? masih mengenang cinta dahulu.

Lepas tu ko post status yang ko rindu,sayang dan cinta dia lagi diselitkan dengan soalan tapi awak tak rindu,cinta dan sayang saya dah kan..? Untuk pengetahuan ko, masa ko bertanya macam tu, orang tu tengah bahagia keluar dengan 'awek baru beliau' jadi kalau dia baca pun status ko tu, dia boleh cakap apa..? Aku nga happy ngan awek aku sekarang. Sorry tak dapat terima ko da. Aku dah ada orang yang aku kena jaga sekarang. So take care.! Aku anggap ko kawan je sekarang ni. Rasa kejam kan bila si dia cakap macam tu, well ko nak dia cakap macam mana lagi..? Sebab orang tengah bahagia, tengah happy, tengah mabuk cinta, mana die peduli ko rindu dia ke apa kan. Kalau ko mesej dia pun, kadang-kadang dia layan la, ye lah nak jaga hati. Tak nak la kejam sangat. Tapi sampai bila ko harap dia akan layan mesej ko.?

Last but not least, ko pun post status,"Saya bahagia tengok awak happy dengan dia, jaga dia elok-elok ye, saya tumpang gembira bila awak bahagia. Awak dah lupakan saya kan.?" Macam biasa kawan-kawan ko akan bagi support la, ko pun rasa happy sebab ada yang menyokong. Dan bila dia baca dia akan rasa. "I Win.!! Aku hebat...." So si gadis akan sentiasa menangis pabila malam, merindu pabila siang, berterusan, sampai..???

Kalau ko tunjuk yang ko tak boleh hidup tanpa dia, kalo ko tunjuk yang ko masih sayang dia sedangkan ko tahu dia dah ada awek lain, sedangkan dalam hati ko, berniat agar dia kembali pada ko semula... Ko SILAP.!!! Dia takkan kembali pada ko, at least buat masa ni memang dia tak ingat pun dekat ko. Sebab dia ada orang lain yang sedang buat dia happy. So kalo ko sanggup tunggu, ko tunggu la dia kembali pada ko. Tu pun kalau dia tu nak lagi. Ntah-ntah lepas awek yang baru ni, ada awek lain pula.So ko nak tunggu lagi, ko tunggu je la. Agak-agak dah penat kan. Sampai bila nak macam ni.? Aku cuma nak cakap, ko cari lah kawan ramai-ramai, mana tau ada yang serasi. Masa tu, semua yang ko post di atas ko akan delete.!
Ko cuma perlu orang untuk support ko, sentiasa dengan ko, dengar cerita ko, sebulan dua orang layan lagi, kalo dah bertahun asyik cerita yang sama, orang pun dah menyampah.

Sekian.

Friday, September 24, 2010

k e m a l a s a n

Posted by aisHa 'S' at 9/24/2010 03:13:00 PM 0 comments
Kerja sekarang ni tak berapa nak bersemangat. Tak tahu kenapa, ada kerja tapi sambil lewa je, sambil main-main. Tak bersungguh-sungguh. Oh makin nak habis praktikal makin malas. Sebenarnya aku tak nak malas macam ni, tapi ada saja halangan yang tak kena.
Sejak dua tiga hari ni duk main berbalas emel dengan member aku. Ym xleh guna, Fb pun takleh buka. Jadi kalau nk contact memang kena emel la. Takkan nak berbalas mesej kot nak sembang-sembang kosong. Hari ni buat kerja sengal main soal jawab teka teki.

Soalan 1) Dua ekor cicak sedang berlawan, cuba teka mane menang, A ke B...?
Aku tak tahu jawapan da search tapi tak jupa.

Aku bagi soalan pula kat member aku ni. Apakah masa kecik dia hitam bila besar dia putih. Soalan aku jahat. Hehehe


Monolog : Dalam hidup kita sehari-hari, apa yang penting ialah niat di hati. Aku pernah terdetik sedikit niat jahat dekat orang yang aku tak kenali. Tapi aku tak buat apa pun. Cuma berangan kalau aku buat jahat ni jadi macam mana, alih-alih aku yang kena balik. Lepas tu terus insaf. Jangan nak jadi jahat.

Thursday, September 23, 2010

Wahai sang kumbang

Posted by aisHa 'S' at 9/23/2010 04:23:00 PM 0 comments
Merana kini aku merana kekasih tercinta entah kemana..Sendiri kini ku dibalut sepi, tiada tempat untuk mencurah lagi...Dimana kini entah dimana bunga impian yang indah dimata. Ku rindu tutur sapa mu yang manja saat kau berada disisiku..... Kini tinggallah ku sendiri hanya berteman dengan sepi.Menanti dirimu kembali disini terus ku menanti. Akan ku cuba untuk menanti dirimu kekasih.. Oh bunga....Dimana kini kau berada, jangan biarkan diriku... dalam kesorangan. Oh bunga.... jangan kau gores luka didada sungguh diriku takkan kuasa campakkan kenangan.
Ini yang sedang aku rasa sekarang, start malam tadi la. Bila orang disana sudah mula kurang mesej. Bukan tak mesej langsung., kurang mesej je, ye lah orang ada kelas sampai ke malam. Lepas habis kelas mesej sekeping dua then diam. Mula la aku rasa sunyi. Then mula la aku fikir bukan-bukan. Oh ya, aku lupa, orang disana ada awek baru yang sedang membahagiakan dia, jadi mana nak layan sangat mesej orang disini. So malam tadi aku tekad, tak nak da mesej dia dan tak nak da cerita apa yang aku buat hari-hari. So aku tidur dalam penantian. Sebelum aku tidur aku sempat hantar mesej good night dan mesej perli pada orang disana. Ayat last aku pula ialah..P e r e m p u a n G_D_._.... aku tak tahu la dia baca ke tak part yang tu, tapi aku yakin dia baca, dia cuma balas "Nite" saja. Aku terus tidur. Bangun pagi tadi,siap-siap nak gi kerja, masa nak pergi kerja, aku mesej pada orang disana cakap nak gi kerja da... Aishk..semalam bukan main cakap tak nak mesej. Apa jadi ni. Ntah la....


Mesti ada yang tak faham kenapa hubungan yang sudah bertahun berakhir tu masih buat aku contact dengan dia. Setakat ni, dah berapa orang awek dia yang aku tahu. Tapi aku tetap masih berhubung. Sebenarnya panjang cerita disebalik semua ini. Masa awal-awal aku kenal dia dulu, aku kenal family dia dulu, then barulah aku couple dengan dia. Even sekarang dah bertahun macam ni, hubungan baik dengan family tu tetap tak putus, kalau aku tak pergi beraya rumah family dia, mesti ada yang tanya kenapa tak datang raya.? So pe yang aku boleh buat disini, selagi aku boleh contact dia, selagi ada benda yang menghubungkan kami, aku akan terus macam ni. Aku tetap sayang dia. :D Dari aku berkawan dengan ntah mana-mana lelaki yang tak tahu siapa, baik aku macam ni. Sekurang-kurangnya aku bergantung dengan orang yang betul-betul aku kenal. Bukan yang baru sebulan dua kenal. Memang tak semua lelaki jahat. Tapi, aku lagi percaya dia. Lagi senang begitu. Pasal relationship dia dengan perempuan lain tu, hal lain. Lagipun aku tak nak buat silap yang akan buat aku menyesal satu hari nanti.


Monolog : Dia tahu aku masih tunggu dia. Mungkin belum masanya.

Wednesday, September 22, 2010

Jangan terburu-buru

Posted by aisHa 'S' at 9/22/2010 12:27:00 PM 4 comments
Bila ko dah putus cinta dan boleh dikatakan agak merana ko agak-agak ko boleh terima other guy dengan mudah tak..? Kalau ko tau xbf ko tu dah ada perempuan lain, lepas tu dalam masa yang sama ada sorang lelaki berminat untuk couple dengan ko, ko rasa ko terima tak.? Padahal dekat hati ko masa tu masih lagi dipenuhi dengan kenangan antara ko dengan xbf ko dulu. Adakah patut ko beri peluang dengan that guy atau kau terus terang je yang hati ko tu masih lagi pada xbf ko. Tapi lepas ko da terus terang that guy masih lagi sanggup dan nak teruskan juga hubungan dengan ko, apa ko buat.? Terima ke tak.? Hahaha.. Ni cerita yang pernah aku lalui, aku terima lelaki tu, dan aku dah cakap pun aku masih lagi sayang xbf aku tu. So dia cakap tak pe, dia terima dan cuba untuk buatkan aku lupakan si dia. Well, ko belum dapat ko boleh la cakap macam-macam kan, sebab ko rasa ko hebat dan senang-senang nak ubah hati aku. (aku kejam.!!)

Tapi tak lama pun aku kawan dengan boy tu, dalam 2minggu je, dia da start nak complaint pasal aku masih ingat xbf aku tu. So tanpa panjang cerita, on that day juga aku cakap aku tak boleh teruskan dengan dia ni. Sebab tak ada persefahaman dan keserasian. Member-member aku pun tak suka dia. Jadi lepas je sejarah dengan boy tu..Aku langsung tak bagi peluang dekat mana-mana lelaki. Hanya kawan.!

Bila kawan-kawan duk tanya sampai bila nak single, aku pun tak reti nak jawab, sebab pada aku nak start new relation tu kena sedia betul-betul. Kalau ko jumpa je lelaki yang tepat, tak akan ada masalah yang halang, terutama masalah tak dapat lupa xbf tu. Yang tu akan jadi sejarah dengan mudah. Jadi kesimpulannya sekarang ialah, Aku sayang xbf aku lagi. Boleh tak macam tu.? Hehehe.. :D

Tuesday, September 21, 2010

Gila Bayang

Posted by aisHa 'S' at 9/21/2010 12:08:00 PM 9 comments
Bila perempuan putus cinta..Dia akan kutuk-kutuk lelaki tu. Padahal lelaki tu la yg die sayang sebelum ni. Tapi sebab nak puaskan hati ko yang sakit tu, ko kutuk la die kan..??

Dan perempuan yang jadi bekas kekasih pulak akan kutuk gurl yang baru kapel ngn xbf ko tu. Perempuan tu gedik la, jelik la, mengada-ngada la, perasan lawa la(padahal memang lawa pun) macam ko semuanya perfect, kalau perfect asal ko pun kena tinggal juga.? Pastu mula tak sedar diri. Bercerita dengan orang macam ko ni bagus dari semua segi. Hey tolonglah nurul aishah. Wake Up.!!! Sedar tak yang anda tu sebenarnya telah ditinggalkan dan diduakan oleh dia.? Jadi mengapa rasa diri ko bagus lagi sedangkan ko pun tergolong dalam golongan orang yang pernah gagal.?

Sekian,
Sesi muhasabah diri. Peringatan untuk diri sendiri agar jangan terlalu memandang rendah pada orang lain. Dan jangan terlalu menganggap diri anda tu hebat dari orang. Terima Kasih. Ngee. :D

Monday, September 20, 2010

Kemalasan

Posted by aisHa 'S' at 9/20/2010 11:40:00 AM 3 comments
Hari ni mood malas nak buat kerja.
Boleh tak kalau tak nak buat kerja.?
Asal aku start nak buat kerja, semua benda rasa tak kena.
Macam ni lah keadaannya bila hari isnin. Cuba kalau hari jumaat, rasa macam tak cukup masa jer.Hee










Sengal...!
Padahal entry kat bawah ni baru cakap pasal nak mintak kerja kat sini.

Going the Distance dan 4 Madu

Posted by aisHa 'S' at 9/20/2010 09:44:00 AM 2 comments
Wah isnin sudah kembali.. Sabtu lepas, aku pergi ke mid valley..berjalan-jalan seorang diri sebab tak nak berkurung dalan bilik. Sampai dekat mid terus beli tiket wayang, Cerita Going the Distance, cerita pasal cinta jarak jauh la. Macam sesuai la dengan aku ni. Haha. Cerita tu best, tapi sesuai untuk tontonan 18tahun ke atas je la. Berkisar tentang masalah dan halangan yang dihadapi oleh pasangan yang couple duduk jauh-jauh yang nak jumpa pun susah. Lepas tu kena berkorban duit banyak. Biasa la tu kan. Tapi tak bestnya aku layan cerita ni sesorang. Duduk pulak sebelah pasangan couple ni. Mesti ada sedikit rasa cemburu disitu, sebab tak ada teman bergelak sama-sama. Semalam pergi mid lagi, hehe,macam biasa pergi jalan kaki je, mid dengan hostel aku,dalam 15minit berjalan da sampai dah, berjanji dengan cik A untuk menonton wayang bersama-sama. Aku beli cerita 4 madu pula. Sesuai la untuk tontonan cik A kan.???? Tapi madu aku sekarang ada dua baru, kira satu lagi kosong. Sape nak jadi madu aku cepat isi borang..hehe. Kira aku beli cerita ini untuk perli cik A juga. Tak tahu la kalau dia perasan atau tak. Tapi semalam housemate cik A pun tengok cerita ni sama dalam panggung yang sama. Sahabat-sahabat beliau juga cakap cerita ni sesuai untuk beliau. Tapi macam biasa, ada beliau kisah.? Cerita 4madu tak boring, bolej dilayan la. Biasalah cerita apek, ada la lawak-lawak yang diselitkan. Tapi yang tak bestnya ada fasha Sandha. Berlakon jadi orang buta. Jadi wife no 2 lak tu. Hek eleh, asal berlakon je jadi baik.. Tak pepasal aku tak suka dia. :)
So kiranya weekend pertama lepas raya ni agak terisi dan menghabiskan duit juga la. Weekend depan tak tahu pula apa aktivitinya. Tempoh praktikal aku dekat sini pun ada lagi sebulan lebih jer. Ala... cepatnya masa berlalu. Sayang nak tinggal tempat ni. Dan kalau boleh tak nak tinggalkan tempat ni. Nak terus stay kat sini. Bila erk aku nak mohon kerja kat cini. Agak-agak dapat ke tak.?




Monolog : Penat mempertikaikan tentang kamu dan perempuan. Ah perempuan Gedik.! I don't like her. Buat-buat batuk konon.. Benci.!!! Jangan sampai satu tahap saya tidak lagi peduli tentang kamu.

Friday, September 17, 2010

Mimpi kamu lagi

Posted by aisHa 'S' at 9/17/2010 03:35:00 PM 2 comments
Malam tadi aku bermimpi ketemu sama kamu. Dalam mimpi itu, kamu memberikan aku satu kad yang tertulis 'Khas buat kamu'. Aku terima dengan senang hati. Sungguh aku tak sangka, kamu mula menghargai pemberianku dan memberi kad sebagai balasan. Ku buka lalu mebaca isi kandungan kad itu yang penuh puitis dan bunga-bunga cinta. Hatiku berunga, rasa seolah-olah akulah insan paling bahagia saat itu, seperti ingin ku khabarkan pada seluruh alam tentang perasaanku. Kamu hanya tersenyum. Saat itu hati penuh dengan perasaan cinta dan sungguh, aku sangat tidak percaya kamu mula menerima diri ini kembali, menyayangi diri ini sepenuhnya seperti suatu masa dahulu....

Pengakhiran mimpi itu, aku tidak tahu apa yang berlaku, biasalah, tidur dalam bas sering terganggu, dan saat indah itu cuma dapat aku rasakan di alam mimpi. Realitinya....tak siapa yang tahu betapa aku inginkan kamu.


Monolog : Saat indah bersama kamu, rasa bahagia bila bersama kamu. Bila agaknya aku dapat melihat kembali rasa bahagia bila kamu bersama aku. Perasaan sayang kamu pada aku. Perasaan cinta yang pernah ku dapat dahulu...

Kerja oh kerja

Posted by aisHa 'S' at 9/17/2010 11:54:00 AM 0 comments
Hampir seminggu berada di rumah..dengan berat hatinya semalam aku da datang ke kl.. so sekarang sedang lemangut di meja ofis. Tapi tak dapat buat kerja sbeab kena change tempat pulak. Adoyai..Pukul 5.35pagi tadi aku dah sampai di hentian putra. Turun je bas terus naik teksi kena tambang RM15. Malas nak banyak songeh, sebab awal pagi mane nak cari teksi murah. Sambung tidur balik.Bangun pagi tadi...Hujan lebat, waaarghhh..malasnye nk kerja... Tapi kena gak gi kerja... Sekarang da kt ofis..Takde kerja dapat buat.Hehe...


Jejalan merayap jumpa user di level lain. Temankan membaer pergi ambik laptop untuk di configure jer..Lepas tu naik satu lift dengan staff lelaki.. Asal staff SD sume hensem-hensem and muda-muda weh..Wakakaka...

Wednesday, September 8, 2010

Hari-hari terakhir sebelum raya

Posted by aisHa 'S' at 9/08/2010 11:16:00 AM 2 comments
Dalam tak sabar menunggu nak balik kampung. Akhirnya hari ni dah hari terakhir kerja sebelum cuti raya. Weee...Tak sabar nak menjejakkan kaki ke rumah. Nak merasa suasana menjelang hari raya. Aish..Tak dapat nak bayangkan perasaan tu. Ahh..Malas nk ugkap macam mana.
Hari ni my besties mesej, cakap dia balik terengganu hari ni, aku dah mula rasa,Uwaa. Lepas sorang-sorang tinggalkan aku disini. Ceh, padahal aku pun da nak balik pun esok. Tapi tetiba aku dapat idea sengal on the spot. Aku ingat nak menumpang member aku ni balik ngan abang die. Tiket bas burn pun tak kisah. Yang penting aku tak tidur sorang-sorang malam ni. Aci dop gitu.? Harap-harap planning on the spot ni menjadi la yer.. :P











Balik kampung...!!!!

Tuesday, September 7, 2010

Homesickness

Posted by aisHa 'S' at 9/07/2010 09:37:00 AM 3 comments
Takde mood nak kerja. Walau ada task yang dapat, tapi perasaan teruja nak buat kerja tu tak ada. Mata pun mengantuk saja. Tak sabar giler nak balik rumah. Tapi esok kena kerja lagi. Dalam hati ni, da melonjak-lonjak da nak balik.Uwaa...Sabar saja lah. Dah la roomate dekat hostel semua dah balik. Tinggal la aku kesorangan bangun pagi-pagi untuk pergi kerja. Oh, cepatlah hari khamis tiba.Please-please-please...haha... Pagi tadi semasa dalam perjalanan menuju ke stesen LRT Setiawangsa, sempat dengar radio panas tu. Topik diorang pagi ni ialah panik nak dekat raya. So isunya ialah, kecoh pasal isu raya jatuh pada 9hb. Siapa yang buat spekulasi tu aku pun tak tahu. Tapi agak-agak la raya 9hb. Aku pagi tu baru nak balik terengganu kot. Takkan nak suruh beraya dalam bas.? Tapi naluri aku kuat mengatakan, raya jatuh pada hari Jumaat. hehe...tapi ni dah tahun keberapa ya raya jatuh hari jumaat..???

****************
Semalam lepas je balik kerja, terus ke stesen masjid jamek untuk menaiki lrt. Then pergi stesen damai. Ada majlis buka puasa di Dewan Felda Semarak. Mak cik aku lak sampai dalam pukul 6.30ptg. Tapi aku tak pukul 6 da sampai Damai. So sebab tak nak menunggu, aku pergi ke KLCC kejap. Cuci-cuci mata mana tahu ada yang berkenan di hati. Tapi tak banyak choice la. Masuk kedai kasut je. Makhluk bernama manusia pun ramai la juga. Pergi kedai Setan tu, mak ai kasut die banyak juga yang lawa..Harga pun cun jer.. Hanya mampu melihat saja.

Hari ni planningnya nak pergi ke Sogo pula. Nak beli baju raya untuk adik aku. aish.Alang-alang dah janji, kena la beli kan. Tapi dekat sogo ramai juga orang. Malas nak bersesak. Disebab dah terdesak, kena pergi juga. Usha hand bag..Sale banyak gile.. Nasib aku cuma pelajar praktikal. Belum makan gaji lagi, kalau tak..Aish..semua aku nak rembat. Nafsu shopping tak dapat di kawal. Dah dasarnya perempuankan.? :)

Kenali senjata wanita:
Airmata, senyuman, tuturkata, berhias dan kepandaian
-Kitab Melayu Lama Tajul Muluk


Monolog : Jika mendapat sesuatu berita yang belum tentu kesahihannya. Bawaklah bersabar dan bertenang dahulu. Minta pandangan kawan-kawan. Jangan bertindak melulu, nanti menyesal tak sudah.

Monday, September 6, 2010

It's a bad feeling.

Posted by aisHa 'S' at 9/06/2010 09:02:00 AM 0 comments
Hari ni takde mood untuk bekerja.Pagi-pagi macam ni pun dah rasa macam bosan giler. Tak tahu kenapa. Mungkin sebab hari isnin, tak pun sebab dah dekat nak raya. Jiwa kacau sangat. Sampai bila ntah nak rasa macam ni.!!

Sedang kita bergembira, kadang-kala ada hati yang terluka. Sedang kita berbahagia, disebaliknya ada hati sedang menangis. Kita tak peduli semua itu, sebab yang penting kita merasa kegembiraan dan kebahagiaan itu. Tapi bila kita pula yang terluka dan bersedih kita akan merasakan kita la manusia yang paling malang. Terus lupa pada kegembiraan yang pernah kita rasai sebelumnya. Sebanyak mana yang kita pernah dapat. Sebanyak itu lah yang kita perlu bayar kembali.

Selagi kita tak merasa diri kita bahagia, kita takkan bahagia.


Monolog : Aku yang terleka. Kemudian rasa itu kembali semula. Sampai bila harus menelan kepahitan itu.? Dalam sehari, banyak perubahan yang berlaku. Mengapa menyinta andainya tak setia.? Tak usahlah bercinta jika hanya berpura.!

Sunday, September 5, 2010

Oh Ayah... T__T

Posted by aisHa 'S' at 9/05/2010 12:28:00 AM 0 comments

Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya, tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai suara batuk-batuknya.

Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya : "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?"

Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Si ayah menjawab : "Sebab aku lelaki."

Anak perempuan itu berkata sendirian : "Aku tidak mengerti".

Dengan kerut-kening kerana jawapan ayahnya membuatnya termenung rasa kebingungan.

Ayah hanya tersenyum, lalu dibelainya rambut anaknya itu, terus menepuk-nepuk bahunya, kemudian si ayah mengatakan : "Anakku, kamu memang belum mengerti tentang lelaki."

Demikian bisik Si ayah, yang membuat anaknya itu bertambah kebingungan.

Kerana perasaan ingin tahu, kemudian si anak itu mendapatkan ibunya lalu bertanya kepada ibunya : "Ibu, mengapa wajah Ayah jadi berkerut-merut dan badannya kian hari kian membongkok? Dan sepertinya ayah menjadi demikian tanpa ada keluhan dan rasa sakit?"

Ibunya menjawab: "Anakku, jika seorang lelaki yang benar-benar bertanggungjawab terhadap keluarga itu memang akan demikian."

Hanya itu jawapan si ibu. Si anak itupun kemudian membesar dan menjadi dewasa, tetapi dia tetap juga kasih tercari-cari jawapan, mengapa wajah ayahnya yang tampan menjadi berkerut-merut dan badannya menjadi membongkok?

Hingga pada suatu malam, dia bermimpi. Di dalam impian itu seolah-olah dia mendengar suara yang sangat lembut, namun jelas sekali. Dan kata-kata yang terdengar dengan jelas itu ternyata suatu rangkaian kalimah sebagai jawapan rasa kebingungannya selama ini.

"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan terlindung."

"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting-tulang menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya."

"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan darianak-anaknya".

"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup kedinginan dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih-payahnya."

"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya".

"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga, walaupun tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya, melukai hatinya. Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat di mana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknyaagar selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat mendatang, walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh anak-anaknya."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang setia terhadap suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka mahupun duka, walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sepadan dan saling melengkapi serta saling menyayangi."

"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang bertanggungjawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."

"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga (seri/penyokong), agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."

Terkejut si anak dari tidurnya dan segera dia berlari, berlutut dan berdoa hingga menjelang subuh. Setelah itu dia hampiri bilik ayahnya yang sedang berdoa, ketika ayahnya berdiri si anak itu menggenggam dan mencium telapak tangan ayahnya.

"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, ayah."

Bila ayah anda masih hidup jangan sia-siakan kesempatan untuk membuat hatinya gembira. Bila ayah anda telah tiada, jangan putuskan tali silaturahmi yang telah dirintisnya dan doakanlah agar Allah selalu menjaganya dengan sebaik-baiknya.

Friday, September 3, 2010

Jeles korang dah balik kampung.

Posted by aisHa 'S' at 9/03/2010 02:11:00 PM 3 comments
[Gambar boifren kena letak. Ni die dengan awek mane ntah.Jeles aku.!]

Rabu lepas sepatutnya aku pergi berbuka puasa dengan seorang sahabat blog. Sepatutnya jumpa beliau la bersama seorang teman aku. Tapi tak jadi. So kepada "En.K" aku mintak maaf tak dapat hadir. Sahabat aku tu pun tak sihat, dia balik awal ke hostel. Jadinya aku pun tunda tapi tak tahu kepada bila dan tak tahu dapat jumpa ke tak. Bukan apa, takut cik A tiba-tiba datang mood mengongkong, takkan dia benarkan aku nak pergi. Sekarang ni boleh la dia cakap, "Kalau nak pergi, pergi je la." Lepas ni kalau dia banyak tanya dan tak bagi pergi, maunya perang besar pula. Tak kira la alasan apa aku bagi nanti. Hee...

Sebenarnya aku agak cemburu sekarang ni, dengan kawan-kawan yang da cuti semester dan dah balik raya. Siyesly, aku jeles.!!! Mana aci cuti awal pastu 2 minggu lak cuti. Aku ni dah la cuti 9hb. 16hb da datang sini balik untuk bekerja. Untung la siapa yang tak kena praktikal semester ini. Kalau tak memang jadi macam aku la. cuti sekejap je. Nak ponteng pun tak boleh. Nak mengular pergi tengok wayang macam dulu pun dah tak dapat. Dah agak lama sebenarnya aku tak tengok wayang. Rasa rindu dengan sejuk dingin panggung tu. Dulu, kalau datang mood gila aku, aku pernah pergi tengok wayang sorang-sorang. Aku sekarang sejak belajar dekat sini, dah berubah jadi tak peduli dengan orang sekeliling. Kalau aku nak pergi sorang, aku pergi. I don't care bila orang tengok aku pelik beratur sorang-sorang dan beli tiket wayang. Yang aku tahu, apa yang aku nak buat tu tercapai. Lagipun aku rasa aku tak menyusahkan orang. Tapi pernah juga sekali-sekala mengada-ngada nak keluar berteman dengan kawan-kawan. Mana ada manusia boleh hidup seorang diri atas dunia ni kan.? Ada juga perkara-prkara tertentu dia memerlukan orang sekeliling untuk membantu.

Hari ni last budak-budak pergi sekolah. Best la korang dah cuti awal. Tapi aku rasa, balik kampung awal-awal bulan puasa buat apa juga.? Seminggu lagi nak raya. Bukannya semua orang buat kuih raya pun. Kalau balik nak tidur je baik tak payah. Balik kampung dekat-dekat nak raya baru best. Baru feel nak balik beraya. Baru orang dekat rumah tu rindu dan menanti-nanti kepulangan anakanda ini. Macam lagu raya tu. Ni korang balik awal, buat pe jugak kan.? Tengok juga dalam kalendar tadi, buka sekolah 13hb yer..? Jadi budak-budak sekolah raya 3 hari je la.? Ok la tu kan korang dah cuti awal. Kekekeke...Aku juga mintak cuti lebih lepas raya, sebab nak raya lama-lama dekat rumah. Bukan nak puasa lama-lama. Sebab nanti berbuka makan banyak,sia-sia jadi diet aku.Heee...

Sekian entry jeles dari aku. Salam.

Wednesday, September 1, 2010

Adik oh adik

Posted by aisHa 'S' at 9/01/2010 02:19:00 PM 4 comments
Pukul 12:30 minit tengah hari. Masa tengah IM dengan user. Mata aku tertutup rapat. Adoyai..Semalam tidur pukul 2. Sebab belajar bahasa french. Cuba-cuba menulis kad raya dalam bahasa french. Disebabkan dunia dah canggih, search ayat yang sesuai untuk buat kad raya dan translate je dengan google translate. Tak jadi masalah. Hee..Tapi sampai ke pukul 2 jugak la buat ayat untuk kad tu.

Akibatnya hari ni, bila dah mata mengantuk tahap macam tu, tak ada jalan lain, 12:30 pergi surau. Tidur sampai pukul 1:30ptg. Dalam surau yang sejuk tu aku boleh lena. Hehe..Itu pun terjaga dari tidur sebab dapat mesej dari adik aku yang bongsu.
Adik : "Semoga cepat tua dan dikedutkan muka.Haha"
Kurang asam.!
Aku: Sengal.
Adik : "Nak apa.?"
Blushing here..
Aku : Nak bagi apa..?? :)
Adik : Ingat nak bagi biskut gula je. Ke ada nak pape lagi.?
Aku: Biskut gula buat pe.?Haha..Xtau nak apa. (Blank sebab aku memang tak tahu nak hadiah apa...)
Adik: Urm..., Nanti balik la bagi erk...Tukar ngan baju raya..huhu
Ceit, main tukar-tukar plak..Baju raya dia pun aku tak beli lagi..lalalala
Aku:Haha okay.
Adik : Wish me luck..Exam petang ni..Hehe..K bYe..
Aku : Wah ok2...Good luck. All de best.!!
Gile skema ayat mesej dengan adik. Pehal ntah, baru bangun tido kot. Otak tengah beku sebab sejuk.
Nak exam pun sempat mesej aku lagi. :-) All the best to you bro..Tahun ni die PMR... Bila dia balik rumah,selalu kena bebel ngan aku, sebab asyik men game je. ishk.. Pe nak jadi la budak-budak ni. Tapi kalo kakak aku lak nasihat kat aku, "Belajar molek, jangan asyik men FB jer"..*huhu..lagi teruk.Ceit :p

_______________
Imbas kembali :
Teringat peristiwa awal tahun hari tu, aku temankan adik aku yang ni pergi beli hadiah untuk awek die.Siap cadangkan beli apa lagi. Lepas tu, siap jadi driver pergi pejabat pos lagi nak pos hadiah, Biasalah.Aku kan pakar bab-bab pos hadiah ni. Dulu pun macam tu juga. :D Konon-konon sporting. Lepas tu bila die tanye aku, "awek die ok tak.?" Aku cakap "Tak cun.. Wakaka".. Terus dia jawab, "memang tak nak yang cun pun, baru takde orang nak ngorat" sambil buat muka sedih.! Aku pun dah macam,hurm... apa la budak-budak sekarang ni, dah fikir benda-benda cmni. Aku dulu form 3 tak main cintan-cintun ni. Tengah sepak terajang dengan lelaki lagi. Dulu lelaki adalah musuh aku.. Time sekolah agama la. Al-maklumlah tomboy.Hehee. Masuk sekolah teknik majoriti lelaki. Sampaikan bestfren aku pun lelaki. Tempat aku share problem. Tempat aku cakap sal pakwe. Kawan perempuan pun ramai.Tapi kawan dalam kelas ialah lelaki, sebab perempuan ada 5orang je. ^__^

September menjelma

Posted by aisHa 'S' at 9/01/2010 10:29:00 AM 6 comments

Hari ni dah 1 september..Hari kedua setelah berumur 23tahun. Hari ke 244 pada tahun 2010. Dan tinggal lagi 121 hari untuk berada di tahun 2010. Lepas tu 'new year' again. Haha. Giler sengal main kire-kire macam ni.

Ok la, bukan nak cerita pasal hari ni pun, cuma nak cerita pasal hari semalam yang konon dan sepatutnya menjadi hari yang terindah dalam hidup aku untuk tahun ini. APa da..Semuanya konon ok..Setiap perancangan tu tak semestinya berjalan lancar. Aku berimpikan semalam adalah hari untuk keluar shopping. Tapi semalam adalah hari untuk terbungkam atas katil lagi. Bak kata pepatah, ku ingatkan panas sampai ke petang, rupanya guruh dan kilat di waktu petang. Ya, itulah yang tejadi semalam. Tak salahkan hujan, tak kecewa sebab hujan sebab aku cuba ambik dari sudut positif. Lain kali boleh jumpa lagi. Takkan lari Mid Valley yang dikejar. Semalam celebrate birthday di FB jer..chatting dengan kawan-kawan dan reply birthday wishes dari semua. Terima kasih sebab wish.Terharu..Sob-sob-sob..Lalala...


*******
Hari ni datang kerja lambat lagi. Sebabnya, bangun je tidur pagi tadi terus online. Apekajadahnya pun tak tahu la.Sempat jadi stalker jap. Datang kerja dengan mata bengkak,kepala pening, lepas tu kena pula contact user. Tapi, syukurlah dapat solve problem user dengan baik. Harap mood kerja pun baik-baik aja.

Tuesday, August 31, 2010

Ucapan Merdeka dan ucapan Hari Jadi.

Posted by aisHa 'S' at 8/31/2010 12:39:00 AM 2 comments

[Lagu ni aku hampir terlupa sudah..Ini pun aku bernasib baik sebab ada seorang budak kecik yang nyanyikan balik lirik tu dekat fb.Tq dak kecik :D]

Hari ni konon-kononnya nak happy-happy. Tapi sampai je hostel terus tertidur kepenatan. Waktu malam sebelum menjelang pukul 12 malam. Suasana yang suram.Hati aku sedang dilanda kekecewaan. Sebab aku betul-betul nak keluar pergi jejalan tengok lampu-lampu kalimantan dan bunga api di jalanan. Hajat tak kesampaian. Jadinya aku terbungkam je atas katil ni sambil online. FB pun suram jer. Mana semua orang.??

11:25p.m kawan aku call. Wish birthday. Katanya saja call awal sebab nanti ko mesti busy lak kan.? Hee..Terharu. Terima kasih kawan. :D Kamu sahabat yang baik. Maaf sebab perbezaan jantina membuatkan kita tidak boleh begitu mesra. Menjelang pukul 12 malam, telefon aku masih lagi sunyi. Rasa sedihnya...Tapi tak lama, lepas je 10 minit,, mesej terus berebut-berebut masuk. Sampai aku pun tak tahu nak reply mana satu. Masa ni senyum sampai ke telinga. Walau di hati tercalit sedikit duka sebab mesej yang ditunggu tak juga kunjung tiba. Dekat wall fb kawan-kawan pun mula post ucapan hari jadi dan selamat hari merdeka. Wah mereka ini tiba-tiba saja muncul. Serentak pulak tu. Memang saja buat aku sedih dulu. Ingat tak ada kawan-kawan yang online malam ni. Terus suasana bertukar meriah.

12:17a.m- dapat panggilan dari sahabat sejawatan dulu. Katanya sedang memancing. Aku ingatkan sedang melihat bunga api. Dengan suara yang ceria kamu cakap, pertama aku nak wish Selamat hari Merdeka..Aku dah gelak da. Lepas tu kedua aku nak wish Selamat hari jadi. Meletus ketawa ketika itu. Ahh..Sahabat, anda semua sangat prihatin. Terima kasih sangat. Seperti biasa mood sedih bertukar ceria. Masa sedang berbual di telefon, dapat satu mesej yang ringtonenya lain dari orang lain. Aku hampir melonjak gembira...Weee...

Hepi besday 2 u. hepi besday 2 u.lalala.hepi besday 2 u.sok, tgk cmne..kte kuar gi mn2. Nnti papehal msj blik. Skrg nga lepak ni. Jln jem gle.
Gembira tak terkata. Sungguh.! Waa tak sangka..Uhuk2..Nak melompat je rasanya. Akhirnya, tahun ni kamu wish birthday pada malam 31 ogos.Heee..Terima kasih. Ini yang saya tunggu selama ini. Tidak besar pun permintaan itu, Hanya satu mesej dari kamu sudah cukup buat aku rasa masih dihargai. Tak sabar tunggu hari esok. Firts time ni keluar on my birthday selama kenal hampir dah berapa tahun erk..? heee

Tadi adik aku send mesej, ucap selamat hari jadi, lepas tu sambung chat dekat fb. Abang aku lak chat dekat fb, kakak aku post status dekat fb. Dalam satu malam, mereka yang tinggal dalam satu rumah memberi ucapan hari jadi. Hehe..Terima kasih ya. Tunggu jumpa nak raya nanti.

Buat kawan-kawan yang ucap birthday, terima kasih banyak-banyak. Sesungguhnya,ucapan anda memberi satu perasaan yang indah dalam diri ini. Rasa teruja, rasa gembira dan yang penting rasa dihargai. Ada sahabat yang mengenali dan juga sahabat di alam maya saja. Jutaan terima kasih yang tidak terhingga. Kerana tanpa anda siapalah saya.. Kerana anda membuatkan saya rasa sangat bermakna pada hari ini. Selamat hari merdeka yang ke 53. Dan selamat hari jadi untuk diri saya sendiri yang ke 23tahun. :D
MERDEKA.!!! MERDEKA..!!! MERDEKA..!!!!

Monday, August 30, 2010

Merdeka dan selamat hari jadi

Posted by aisHa 'S' at 8/30/2010 11:58:00 AM 4 comments
[Entri ni bukan pasal merdeka pun]
Aku buka beberapa blog, banyak yang buat entri pasal merdeka. Lepas tu siap ada kempen 1blog 1 bendera lagi.Tapi aku sebagai manusia yang dilahirkan pada tanggal 31 ogos ni pula tak buat pun entri pasal merdeka. Apakah aku tidak mempunyai jiwa yang patriotik.? Pengertian tentang merdeka aku percaya ramai yang dah tahu. Dari sekolah lagi belajar sejarah.

Tapi ini adalah cerita aku sebagai anak merdeka. Maksud aku, anak yang dilahirkan pada hari merdeka. Aku pun sebenarnya tak ingat umur berapa aku hafal tarikh lahir aku. Tapi yang aku ingat, masa umur 5tahun, mak aku pernah celebrate birthday aku, Masa tu aku belum mengerti lagi bahawa hari jadi aku itu adalah hari merdeka.

Ketika aku darjah 6 dulu. Masa hari jadi aku iaitu hari merdeka, aku bangun pagi tu lepas tu aku pergi ke belakang rumah aku untuk kutip bunga-bunga. Lepas tu aku mandi bunga. Gile apa ntah. Aku rasa ni pengaruh tv kot. Tu yang aku buat macam tu. Masa zaman aku dulu, darjah 6 fikiran tak matang macam budak-budak sekarang. Memang aku ni kebudak-budakan gila. Sampai sekarang la aku rasa walaupun umur aku lagi beberapa jam nak masuk 23 tahun, tapi fikiran aku tak matang seperti orang yang berumur 23tahun. Kalau aku cakap aku 19 orang percaya kot. OK la, berbalik kepada cerita. Rumah aku kat kampung, sebab aku memang asalnya orang kampung. So hari tu aku mandi bunga, kira special day untuk diri sendiri la ni. Lepas mandi bunga tu, bunga-bunga yang aku buat mandi tu bersepah atas lantai bilik mandi. Jadi kantoi la dengan mak aku. Aku ingat kena marah, tapi tak pun, mak aku suruh kemas je, lepas tu aku tengok die potong ayam banyak-banyak. Aku pun tak tahu dia nak buat apa. Alih-alih dia cakap kat aku, nanti ajak kawan-kawan datang rumah. Taulah aku, rupanya mak aku buat makan-makan untuk aku. Masa tu aku rasa diri aku special sikit dari adik beradik lain, sebab kalau birthday aku, mesti semua ingat punya.Padahal birthday adik dan kakak aku pun kadang-kadang aku lupa. :p

Bila dah masuk sekolah menengah tak ada lagi majlis hari jadi. Lagi pun start form 2 aku dah duduk hostel. Tetapi macam biasa la, birthday aku mesti special sikit. Aku ingat lagi, masa aku form 5. Aku stay kat hostel juga, sekolah teknik. Tak jauh pun dari rumah. Tapi aku memang suka duk hostel,sebab kawan-kawan ramai dan boleh berdikari. Nak dijadikan cerita, bila menjelang hari merdeka, mesti dekat sekolah buat sambutan. So malam 30 Ogos tu semua pelajar yng tinggal di hostel kena pakai baju batik asrama dan berkumpul di dewan besar menunggu detik 12 malam untuk melaungkan perkataan MERDEKA.!! Sambil menunggu detik 12malam, pelajar disajikan dengan persembahan. Aku memang tak ambik port bahagian persembahan.Sebab aku pengawas. kerja belakang tabir. Sebelum tiba 31 ogos, aku dah call mak aku, cakap nak kek untuk hari jadi. Sebagai anak bongsu perempuan dalam family, mak aku layankan aje walau aku bukan anak manja. So pagi tu mak dan ayah aku datang sekolah nak hantar kek, tapi aku pulak pepagi tu ada meeting. Adoi kacau betul la. Terpaksa la mak ayah aku menunggu aku habis meeting. Lepas tu jumpa mak ayah aku, aku tengok mak ngan ayah aku siap beli hamper lagi. Dan die tulis. "Selamat hari jadi kak yue dari ma dan ayah". Weh sebak aku baca kot. Tapi aku control senyum aje. Sebab aku segan wei ngn ayah dan mak aku. Dah aku cakap tadi aku bukan anak manja. Bukan nak peluk or cium pipi ke apa.Sengih-sengih aje. Lepas tu mak aku cakap, kakak aku dan abang aku beli hadiah untuk aku. Masa tu aku ingat, birthday aku je dapat hadiah, adik beradik lain tak ambik port sangat bila birthday masing-masing. Di situ kelebihan bagi aku sebagai anak merdeka.

Semakin tahun, bila dah makin dewasa, dah tak ada da kek semua tu, sebab aku belajar jauh sikit dari daerah aku. Lagipun dah besar, dah tak teringin pun semua tu. Cuma bila dah dewasa ni, kawan-kawan la rajin wish. Asal pukul 12malam je telefon mesti berbunyi. Dapat call dari kawan-kawan baik dan mesej dari rakan-rakan dan yang penting dari family. Wish happy birthday dan selamat hari merdeka. Ramai yang cakap aku beruntung sebab jadi anak merdeka. Ye memang aku rasa beruntung. Sebab bila hari merdeka, kawan-kawan akan ingat hari ni birthday aku.

Tapi beberapa tahun ni, bila merdeka, aku mesti sedih. Bermula tahun 2007. Putus cinta punya pasal. terus tak ada seri bila tiba hari jadi. Padahal masa sekolah dulu pun tak ada pakwe juga. Tapi kali ni, aku betul-betul rasa sunyi bila tiba hari jadi aku. Tahun 2006 bermakna sikit, sebab masa tu aku ada dekat rumah, dan masih berpunya,walaupun tak ada hadiah, tapi cukup la ada family dan si dia untuk aku berkongsi gembira. Aku ingat mak aku bagi gelang bertulisan IYOU. Sampai sekarang aku simpan gelang tu dan pakai. Dah hampir 4tahun. Gelang tu mak aku bagi melalui adik aku. Lepas tu, masa tahun yang sama juga, si dia call aku. Padahal hari-hari dah call. Tapi terima ucapan hari jadi oleh sesorang yang cukup istimewa memang berharga sangat. Malam tu juga la abang aku call wish besday. Masa tu dia keluar pergi tengok sambutan di ambang merdeka dekat bandar. Kawan-kawan pun tak lupa wish. Happy sangat. :D

Tapi tahun 2007, tak happy macam tahun sebelumnya. Beberapa hari sebelum hari jadi aku, aku pergi ke Kuala Terengganu untuk jumpa kawan aku. stay kat rumah dia. 30 ogos aku mintak izin dengan mak aku nak pergi rumah kawan yang lain pula dengan alasan nak sambut merdeka. Tetapi hakikat sebenarnya ialah, aku keluar untuk membawa diri. Dan berada bersama kawan-kawan untuk ubat kesedihan pada hari jadi. Dan malam merdeka 2007, aku sambut dengan ketawa palsu bersama rakan-rakan. Akhirnya aku menangis. Seriously aku rasa kehilangan gila. Tapi esoknya balik rumah, aku tengok ada sebotol perfume atas meja cermin di bilik aku. Hadiah dari kakak aku. Aku tak ucap terima kasih pun .Sebab aku segan.Kami tak rapat. Aku terharu gila, sebab disaat aku rasa aku kehilangan, sebenarnya aku ada keluarga bersama-sama aku.

Merdeka 2008, lagi haru. Tapi ni jalan yang aku pilih. Aku masih berhubung dengan si dia. Masa sebelum 31 ogos, aku tanya dia, malam merdeka tak turun kL ker.? "Dia cakap tak tau lagi .Tak turun kot". Aku memang sedih gila. So aku ambil keputusan untuk balik kampung malam 30 0gos tu. Tapi aku sakit hati gila, bila si dia mesej aku, cakap ade kat sepang hari tu,"malam ni buat apa-apa tak.? kalau takde ingat nak pergi dataran merdeka". Marah betul aku, masa tu aku cakap, ''orang nak balik terengganu dah malam ni. Hari tu cakap tak boleh jumpa.'' Aku memang sengaja pilih malam merdeka. Sebab nak bawak diri lagi. Jadi ceritanya, merdeka 2008, aku sambut dalam bas diiringi air mata lagi. Tapi kawan-kawan masih tak lupa wish.
Siap call dan siap nyanyi lagi. Terharu gila. Tapi kamu.? Tak mesej pun. Ye aku tau, kamu ego. Sebab tu tak wish pun birthday aku malam tu. Kamu wish pagi esoknya. Sedangkan kamu tahu, aku tunggu mesej dari kamu. Tapi aku faham, kamu buat semua ni sebab tak nak aku berharap dengan kamu lagi. Ok saya terima. Dan kesedihan tu aku dapat bendung sebab aku bersama keluarga. Sampai je kat rumah pagi tu, ayah aku cakap hari ni ada mesyuarat kat kampung. Aku kena pergi juga. Hari tu tak ada hadiah dari family. Aku rasa la. Sebab sibuk nak puasa dah 1 september.

31 ogos 2009. Yang ni pun sedih juga. Masa tu gaduh dengan kamu lagi. Aku pun lupa pasal apa. Yang aku ingat aku memang kecewa kot malam tu. Sebab aku begitu inginkan sesuatu untuk hari jadi aku. Aku nak celebrate dengan kamu. Tapi bila tak dapat, aku kecewa. Malam 30 ogos, semua kawan-kawan aku tak ada, ramai yang balik sebab bulan puasa. Kawan aku yang duk sabah pula keluar dengan boifren die. Jadi aku alone gila time tu. Aku cuma harapkan kamu. Nak jumpa kamu. Tapi tak dapat. So seawal jam 9malam. Aku dah tutup lampu bilik aku. Dan berusaha untuk tidur. Sebenarnya aku tak tidur, tapi menangis. Mengenang nasib diri jauh dari keluarga. Jauh pula dari kamu dan kawan-kwan pun tak ada disisi. Jadi aku rasa macam aku ni kesian gila. Aku ada mengadu dekat blog tahun lepas. Baca di sini. Masa malam tu aku baru nak feeling sedih sebab sesorang untuk hari jadi aku, tiba-tiba kawan aku dah balik dari dating. Terus masuk bilik aku dan buka lampu bilik. Konon nak temanku. Ceh, kacau betul aku nak bersedih-sedihan. Tapi tak lama, pukul 12 malam. Telefon aku start berbunyi, banyak mesej masuk dan dapat call dari kawan-kawan. Terus tak jadi nak sedih giler-giler. Terharu, kawan-kawan sentiasa ingat hari jadi aku dan tak lupakan aku walau di mana mereka berada. Dapat call dari abang aku, dapat mesej dari adik aku. Diorang semua pergi tengok bunga api malam tu. Aku je dengar bunyi bunga api dari jauh. Ah, keluarga sentiasa diingatan. Esoknya dapat mesej dari ayah aku, wish birthday. "Selamat hari jadi kak nurul, semoga menjadi insan yang berguna n bla-bla aku tak ingat. Dari ayah dan mama." Sebak gila. Birthday ayah aku pun aku tak wish. Hampeh punya anak. Tapi seorang ayah wish birthday untuk anak dia. Apa cerita ni..??? Lepas tu ayah aku call, dia cakap dia beli jam. Balik raya baru aku dapat jam tu. So pada hari raya tahun lepas pakai jam baru hadiah hari jadi. Terima kasih ayah. Maaf anakmu ini begitu malu untuk menunjukkan perasaan sebenarnya. Dan seperti tahun sudah, kamu mestilah wish birthday pagi 31 ogos. Ahh..Kamu begitu ego.! Masih dengan prinsipnya tak mahu aku terus berharap dekat kamu. Bila aku call cakap nak hadiah. Jawapan kamu, "aku nak makan pun tak lepas. Inikan pula nak beli hadiah". Sedih sangat aku rasa. Bukan nak sangat hadiah tu, tapi kamu tahu tak bila hari jadi celcom akan bagi panggilan percuma selama satu minggu. Dan saya tak tahu nak call siapa. Jadi call kamu. Aku tak simpan lama pun perasaan kecewa itu. Sebab aku tahu sikap kamu. Keegoan kamu itu dan prinsip tak nak aku terus berharap buat kamu layan aku begini. Ok. Fine. Saya masih ada keluarga dan kawan-kawan yang menghargai. Dan terima kasih juga buat kamu sebab tak lupa wish. Walaupun kamu cakap dah tidur malam tu. Tapi aku tahu. Bukan tidur pun sebenarnya.

30 ogos 2010. Dimana waktunya sekarang aku sedang menaip tentang cerita tahun-tahun sudah. Aku tak tahu apa yang istimewa Merdeka + Hari jadi tahun ni. Sebab aku tak nak minta dan tak nak berangan lebih-lebih. Takut aku nangis lagi. Dan detiknya, bermula hari ini. Aku nak tengok samaada cerita sedih atau cerita gembira pula tahun ni. Aku tak nak fikir sangat. Nak biarkan ia berlalu dan berlaku je. Apa yang jadi aku terima. Tahun ni aku stay bersama junior. Jadi diorang semua tak tahu birthday aku. Aku pun tak nak cakap. Aku pun nak juga merasa birthday aku dilupa, walaupun sebenarnya takkan dilupakan.

Sebenarnya ada juga yang tak best bila hari jadi sama dengan hari bersejarah. Sebab tak boleh nak buat surprise. Kalao ko tangok kawan-kawan ko lain macam tu pun ko dah boleh agak da. Lepas tu pulak, tak adanye ko nak lupa, "Eh hari ni brapa haribulan erk.? Jadi hari ni hari jadi aku la..? La betul ker ni hari jadi aku.?" Dah toksah nak berangan la semua tu.! Tu namanya menipu diri sendiri dengan buat-buat lupa. Selamat Hari Merdeka Semua... :-)

Monolog : Masa hari jadi aku yang ke 18, My best friend effah beli kek sebagai hadiah. Dan masa tu kamu pun sama-sama makan kek tu. Tapi masa tu kita belum pun ada perasaan antara satu sama lain lagi. Tak sangka jadi kenangan juga. :D

Hari ke Tigapuluh dalam bulan Ogos

Posted by aisHa 'S' at 8/30/2010 09:37:00 AM 0 comments
[macam biasa gambar boifren kena letak dulu.]
Rasa macam tak nak percaya pun ada, dah hari ke tiga puluh. Dah sampai angka tiga puluh da aku hitung untuk bulan ogos ni. Malam ni kita pakat tengok bunga api yer. Agak-agak tahun depan raya 31hb ke tak.? Aku tak tengok kalendar lagi raya tahun depan jatuh hari apa.

Hari ni isnin, macam biasa la, datang kerja 'wajib' lewat punya. Semalam mata tak boleh lelap. Jadi aku edit gambar. Sedar-sedar sudah pukul 4pagi. Jadi terus sahur dan paksa diri untuk tidur. Pagi tadi tersedar dari mimpi jam menunjukkan pukul 7.38 pagi. Mengeluh, sebab tak cukup tidur, rasa nak sambung tidur je. Tak payah pergi kerja. Mimpi tadi, aku berada dirumah kamu, ketika itu aku kononnya sedang mengajar adik kamu mengenai database. Peergh. Macam teror je kononnya. Aku pun tak tahu kenapa, aku selalu mimpi pasal adik kamu. Mungkin sebab aku selalu fikir pasal dia kot. Terlalu banyak persoalan dalam kepala ku yang tak terjawab. Kenapa, kenapa dan kenapa.? Apa salahku.? Itu lah yang selalu aku tanyakan pada diri ini. Sebab aku suka akan dia.Tetapi...hurm,ntah la.aku tak mahu prejudis. Orang kata, kalau kita mimpikan akan seseorang tu, maknanya orang tu pun pernah mimpi sal kita juga..Betul ke.?

Bercerita sal kerja pula, hari ni mood untuk kerja tu tidak ada. Mata pun tak adalah mengantuk sampai tersengguk-sengguk. Cuma mood nak buat kerja tu di paras lemah sekali. Aku samapi je ofis, terus buka emel lotus. Check inbox aku, ada satu emel. Meeting invitation on 08/31/2010, 9:00-10:00a.m. Pergh..Gembira tak terkata aku baca. Orang lain tengah lena tidur, aku kena datang meeting. Rasa macam tak sanggup je nak buka emel tu. Dalam hati berkira-kira, esok plan nak gi shopping, aku kan trainee, kalau tak join mungkin tak pe la kot. Tapi malangnya nasibku, meeting tu dijemput khas dan memang nama aku je ada disitu. Bila aku buka je emel tu, berdebar sangat rasa nak terima hakikat. Tapi, alih-alih keluar pop-up yg tulis 'meeting cancel' . Berbunga terus hati sambil membayangkan hari esok. Lalalalala...

Disebabkan esok aku bagi cuti untuk semua rakyat malaysia,jadi hari ni tak ramai staf yang datang kerja. Satu line meja aku ni yang seramai 8 orang. Ada 3 orang saja. Aku pun rasa macam nak half day je. Tapi aku tak ada alasan nak bagi tuk kerja half day. So tak apalah. Aku kerja sampai pukul 5 juga. Sambil kepala terbayang katil.ALangkah bahagianya kalau boleh tidur. :p

Sunday, August 29, 2010

Hari ke Duapuluh sembilan dalam bulan Ogos

Posted by aisHa 'S' at 8/29/2010 11:30:00 AM 0 comments


Pagi-pagi terdengar lagu ini disebuah blog. Kemudian aku downdload.
Wah lirik dan seni katanya sangat best...
Jadi korang pun layan la sama yer...

Align Left
Hari ni tidak ada apa-apa plan pun, tidur saja kerjanya. Tak pergi mana-mana. Semalam aku shopping lagi. Tapi online shopping. Tempah sehelai baju. Weee.tak sabar baju tu sampai. Tapi die pos pada hari bekerja la pulak. Terpaksa la menunggu, Hee..Ingat malam merdeka nanti, kalau jadi nak pergi shopping baju raya untuk adik-adik aku dan kasut raya untuk aku. Katanya SALE sampai 70%..PErgh..Murah tu..

Saturday, August 28, 2010

Hari ke Duapuluh lapan dalam bulan Ogos

Posted by aisHa 'S' at 8/28/2010 11:28:00 PM 2 comments

Ogos semakin hampir ke penghujung. Sedang meniti ke usia tua.


Persoalan, Bolehkan rasa cinta yang dulunya pernah hilang pada kamu akan kembali lagi semula.?
Orang yang pernah berjanji setia dulu pernah pergi dalam hidupku, tetapi aku tak mengalah terus berusaha untuk mengejar cintanya kembali. Setelah beberapa kali rebah, namun tetap bangkit menuju kepada cinta itu. Pernah impian itu langsung tidak di beri harapan. Tetapi diusahakan juga, sampai satu masa kamu pasrah dan redha untuk segalanya. Tiba-tiba kamu di beri harapan semula. Sekarang, harapan itu masih berterusan dan masih belum tahu sampai bila harapan ini akan disandarkan. Adakah kegembiraan yang akan muncul, atau kekecewaan yang selalu bertandang itu akan kembali..?


CINTA itu ialah...
Memberi selagi terdaya tanpa meminta apa-apa alasan...


Aku keliru, kerana ada juga yang menyatakan :

CINTA itu ialah menerima bukan memberi.



Monolog : Bukankah ia perlu ada give and take.?
 

My Paper Heart Copyright © 2009 Girl Music is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez